Cukor- és lisztmentes trükkök
Ma igyekszem bemutatni nektek, hogy a fehérlisztet, kristálycukrot és az ezekkel készült termékeket mivel, hogyan tudjuk helyettesíteni, mire is figyeljünk.
Azok a fránya szénhidrátok
1. Liszt
A finomított liszt nem tartalmazza a gabonaszem héját és a csírakezdeményt, amelyek az emésztéshez fontos és hasznos tápanyagokat tartalmaznak, helyette fehérje és szénhidrát van benne bőven.
Akkor mit használjunk helyette?
Zabpehelyliszt
Zab- és zabpehely liszt közt annyi különbséget véltem felfedezni, hogy a zablisztnek számomra van egy kesernyés utóíze míg a zabpehelynek nincs.
Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, serkenti a bélműködést. A kimagasló tápértékű zabból készült liszt a tápanyag-összetétele alapján az egyik legkiválóbb biológiai értékű lisztfajta.
De sajna nem gluténmentes.
Teljes kiőrlésű liszt
Graham-liszt
Tönkölyliszt
Rozsliszt
Kókuszliszt
Rizsliszt
Ezen a linken sok hasznos infó található, részletesen leírva melyik liszt gluténmentes és melyik nem. https://glutenerzekeny.hu/mit-ehet-es-mit-nem-egy-glutenerzekeny-osszefoglalo-tablazat/#liszt
-
Zselatin helyett
-
Lisztes rántás helyett
-
Tésztákba, sütikbe, palacsintába, krémekbe
2. Cukrok
Nem ajánlott kategória
Fehér cukor
Cukorrépából nyerik ki, ez a legolcsóbb cukor fajta és a leginkább elterjedt.
A finomított cukor semmilyen vitaminhoz, ásványi anyaghoz nem juttatja a szervezetet, viszont a megemésztéséhez ezek szükségesek, így a szervezetünktől vonja el azokat. Számos betegség forrása a finomított cukor túlzott fogyasztása.
Barna cukor
Ami barna, az egészségesebb. Gondolnánk... De nem! Szinte semmiben nem különbözik fehér társától csak abban hogy ez melaszt tartalmaz ami ragacsosabbá teszi és ad neki egy jellegzetes ízt.
Nádcukor
Kókuszvirágcukor
Fruktóz
Ajánlott kategória
Eritrit
Stevia
Dia-Wellness negyedannyi cukorhelyettesítő 1:4
Xilit / nyírfacukor
Mértékkel ajánlott
Méz
A méz kevésbé édesít, mint a gyári cukor és a mesterséges édesítők, de valamivel egészségesebb, mert természetesen édes, többféle cukorból áll, és számtalan hasznos anyag van benne, mint például szerves savak, vitaminok, enzimek, illóolajok, ásványi anyagok.
Viszont sajnos a ma kapható méz már közel sem az, aminek lennie kellene. Gyakran Kínából érkezik, ahol engedélyezett a méhek antibiotikumokkal történő kezelése, ráadásul a legolcsóbb mézeket felhígítják kukoricasziruppal. Az itthon gyakori ultraszűrés és pasztörizálás pedig a méz hasznos anyagait öli meg.
Ezért ajánlott a nyers méz fogyasztása.
Azonban hazánkban a beszerzése ma még nem túl könnyű feladat. Itthon többnyire házi termelőktől, piacon találhatunk ilyen mézet. Jellemző lehet a színe, hiszen minél sötétebb, annál jobb minőségű a méz.
Juharszirup
A tengerentúlon népszerű édesítőszer. Bár ma már érdemes figyelni, mert számos juharszirupot kémiai úton is kezelnek, Az eredeti azonban a teljesen természetközeli szirup, melyet a juharfáról tavasszal nyerik, és csupán felforralják és üvegezik. Számos olyan vegyület található benne, ami rendkívül hasznos az egészség szempontjából.
Kérdőjeles kategória
Nálam a Süssina márkájú a nyerő, ennél érzem a legkevésbé azt a fura mellékízt.
Na de most nézzük mit mivel tudunk helyettesíteni:
Egy doboz 225 g-os ananász cukor tartalma kb. 30 db kocka cukornak felel meg.
Inkább: Egyél friss ananászt, vagy cukormentes, diabetikus gyümölcsbefőttet.
Literenként 26 kockacukrot tartalmaz!!!
Inkább: Főzzünk teát, citrommal, mézzel, eritrittel ki mivel szereti, majd be a hűtőbe.
50 g-nyiban 15 g, míg a csokis változatban 36 g cukor van!
Inkább: Készítsd el a saját müzlidet: keverj össze némi zabpelyhet egy kevés friss idény gyümölccsel, joghurttal vagy alacsony cukortartalmú gyümölcsjoghurttal.
Finomnak finom, de ebben is rengeteg cukor van: 150 g-nyiban akár 8 db kockacukor is kerülhet.
Inkább: készítsünk házi gyümölcs joghurtot. Nagy doboz natúr joghurt, idény vagy fagyasztott gyümölcsök ízlés szerint, édesítsük eritrittel, xilittel, kevés mézzel és 1 csapott ek chia mag. Befőttes üvegbe összekeverni, pár órát állni hagyjuk. A chia mag nagyon szépen besűríti. Én erdei gyümölcsökkel szeretem a legjobban. Elkészíthetjük növényi tejből is joghurt helyett, úgy kicsit hígabb állaga lesz.
Üvegenként (300 g) kb. 66 db kockacukrot tartalmaz, igazi cukorbomba!
Inkább: Használj diétás lekvárt, de ha szeretünk ilyenekkel bajlódni tegyünk el mi cukormentes lekvárt.
Inkább: válasszunk cukormenteset belőle, vagy készíthetünk házilag is egészségesebbet és finomabbat.
Egy csészényi instant kakaóporból készült változatban 8 db kockacukor van. És sokan még ezt is tovább édesítik! Inkább: Keverj össze némi igazi, minőségi kakaót és eritritet.
A sok zsír mellett 100 g-ban még 18 db kockacukor is van!
Inkább: Ha valami édeset szeretnél reggelire, a mogyorókrémes kalács helyett egyél 1 szelet mézzel megkent, teljes kiőrlésű kétszersültet. Csicseriborsóból és kakaóporból készíthetünk hamis mogyorókrémet... még nem próbáltam, de egyszer kifogom és beszámolok róla.
Nem éppen könnyű desszertről van szó: 100 g pudingban 21 g cukor van!
Inkább: Jöhet a tápióka puding. A gyöngyök hő hatására áttetszővé válnak, plusz a folyadék, amelyben készül, sűrű, nyákos-pudingos állagot vesz fel. Íze semleges, így ízlés szerint fűszerezhetjük. Ráadásul laktóz és gluténmentes. B verzió,hogy vásároljunk cukormentes, xilites pudingport.
1 üveg mustárban 15 g cukor van! A fehérmustárban található a legtöbb belőle.
Inkább: Válaszd az eredeti dijoni mustárt, ami teljesen cukormentes, vagy kapható szintén hozzáadott cukor nélkül készült, kb 600 ft, szóval nem is drágább mint cukros társa.
Rossz hír, egy 300 ml-es üvegben 68 g cukor van (kb 20 db kockacukor!)
Inkább: készíthetsz egyszerűen házi ketchupot, de lehet már venni olyat ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Pl FELIX 2 félét is gyárt, kb 600.-Ft a nagy tubus. Szóval ez sem drágább mint a másik.
Inkább: szintén cukormentes verziót válasszuk. Light verziót is találunk belőle, azonban az csökkentet zsírtartalmú.
Inkább: készíthetjük zabkorpával, édesítővel eritritel. Tetejére keverjünk ki egy kevés cukrozatlan kakaót eritrittel. Szinte észrevehetetlen a különbség.