2017. okt 06.

FODMAP ételek,diéta

írta: NaTi
FODMAP ételek,diéta

Egyre több ember érintett, lehet te is, csak még nem jöttél rá...

A FODMAP egy mozaikszó. Jelentése: Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok.
Felesleges lenne mélyebben belemenni ezen fogalmak boncolgatásába,a felét én se értem, de a lényeg hogy ezek azok az élelmiszerekben lévő anyagok, melyek az emésztés után elégtelenül szívódhatnak fel és puffadással hasi görcsökkel járhat.

 

Kinek segíthet a FODMAP diéta?


A legfontosabb azoknak, akik irritábilis bélszindrómában (IBS), vagy vékonybélbaktérium túlszaporodásban (SIBO) szenved.
Ezen túl nagyon hasznos azoknak, akik megmagyarázatlan eredetű emésztési problémákkal küzdenek, akik egy ideje rendszeresen puffadnak, de emésztés utáni görcsök, hányinger, vagy étvágytalanság esetén is érdemes egy próbát tenned és ez alapján újragondolnod táplálkozásod. Hasznos lehet akkor is, ha stresszes életet élsz.

Nem szükséges odafigyelned a fodmapokra, akkor, ha normális esetben nincsenek emésztési gondjaid.
Természetesen a probléma nem mindenkit érint, a tűréshatár és a reakciók pedig egyénenként változnak, de ha ilyen érzékenységre gyanakszol, érdemes 6-8 hétre búcsút mondanod a FODMAP élelmiszereknek.
Egy próbát megér, és az orvosok szerint a legtöbb embernek már 1-2 hét után csökkennek a tünetei. A hatodik hét eltelte után 1-1 magas fodmap értékű ételt is beiktathatunk, így kiderül, mennyire vagyunk érzékenyek és mik azok az alapanyagok melyektől nem kell teljesen tartózkodnunk.

A fogyasztható alapanyagok között több olyan is szerepel, amely hizlal, illetve néhány egészséges életmódot követők között kedvelt alapanyag pedig magas értékkel rendelkezik. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ezek egészségtelenek lennének, csupán az arra érzékenyeknek kell óvatosan bánniuk a fogyasztásukkal.

Magas Fodmap tartalmú ételek - kerülendő:

Zöldség: Édesburgonya, Spárga, Articsóka, Zöldborsó, Fokhagyma, Tök, Fokhagyma, Karfiol, Gomba, , Zöld paprika, Cékla, Gomba, Zellerszár, Kelkáposzta, Kukorica, Póréhagyma és Újhagyma fehér része, Lilahagyma, Fehér hagyma, Szárított paradicsom
Gyümölcsök: Alma, Körte, Cseresznye, Feketeszeder, Görögdinnye, Nektarin, Őszibarack, Sárgabarack, Szilva, Mangó, Papaya, Narancslé, Konzerv gyümölcsök, Nagy mennyiség akármilyen gyümölcsből
Tejtermékek: Tej (Tehén, Juh, Kecske), Krémlevesek, Tejpor, Joghurt, Főzőtejszín, Szójajoghurt, Rikotta, Marscarpone, Krémsajt, Ömlesztett sajt, Tejföl, Jégkrém, Fagyasztott joghurt, Szorbé
Gabona: Búza, Rozs, Árpa, Tönkölybúza (teljes tönköly megengedett) (Glutén tartalmúak), Müzli szeletek, Ízesített kekszek, Kuszkusz, Tészta búzából
Hüvelyesek: Bab, Csicseriborsó (konzerv/sokáig ázott: max 40 g ok), Lencse (Konzerv/sokáig ázott kis mennyiség ok.), Lima bab, Vörös bab, Szója bab, Sárgaborsó
Magvak: Mandula, Kesudió, Törökmogyoró (max 10 szem), Pisztácia
Édesítőszerek: Méz, Xilit, Agave, Kukoricaszirup (ipari édesítő), Szorbitol, Mannitol, Maltitol
Adalékanyagok: Cukoralkoholok Üditők és Alkoholos italok: Rum, Édes borok, Gyümölcslevek többsége

Alacsony Fodmap tartalmú ételek - választandó

Tejtermékek: Laktóz mentes tejtermékek, Érett sajtok (Camembert, Cheddar, Feta, Ementáli, stb.) Növényi tejek (kókusz, rizs, szója tej szója proteinből)
Gabona: Gluténmentes kenyerek és reggelizőpelyhek, Kukoricapehely, Quinoa pehely, Zabpehely (fél adag), Puffasztott rizs (fél adag), Glutén mentes tészta, Kukorica dara, Rizs
Gyümölcsök: Banán, Kékáfonya, Sárgadinnye, Mandarin, Szőlő, Kiwi, Citromlé, Narancs, Grapefruit (max. fél), Passionfruit, Ananász, Málna, Rebarbara, Eper, Avokádó, Kókuszreszelék. Érett gyümölcsöket fogyasszunk, a mennyiséget limitáld, 1 adag/ étkezés
Zöldségek: Padlizsán, Babcsíra, Zöldbab, Cukkini, Uborka, Édeskömény, Gyömbér, Póréhagyma levél, Saláta-levelek, Sárgarépa, Fehérrépa, Burgonya, Retek , Sütőtök, Spenót (max 150 g), Paradicsom, Karalábé (max 33 g)
Hüvelyesek: Lencse (konzerv), Vörös lencse (fél adag), Csicseriborsó (konzerv, fél adag)
Magvak (1-2 evőkanál max.): Mogyoró, Mogyoróvaj, Dió, Fenyőmag, Chia mag, Tökmag, Szezám mag, Napraforgó mag
Édesítőszerek: Cukor, Glükóz, Szukróz, Juhar szirup, Rizs szirup, Aszpartám
Üdítők és Alkoholos italok: Áfonyalé, Zöldséglevek, Sör, Gin, Vodka, Whiskey, Borok (az alkohol irritálja a bélfalat, fogyasztását limitálni kell).

fodmap-dieta-tablazat.jpg

(Ez egy rövid összefoglalás, leírás. Mielőtt valaki belefogna egy fodmap diétába egyeztessen dietetikussal, orvossal.)
Szólj hozzá

leírások