2017. okt 19.

Köleskoch

írta: NaTi
Köleskoch

Ha szereted a rizskochot ez is tetszeni fog. Hasonló csak kicsit diétásabb verzióban.
img_20170817_210512-collage_1.jpg

Hozzávalók:

  • 125 g hántolt köles
  • 250 g félzsíros túró
  • 4 tojás
  • csipet só
  • 200 g eritrit / 2 - 2,5 ek negyedannyi cukorhelyettesítő
  • 1 fél citrom leve
  • 3 dl tej
  • 2 dl víz
  • Pici szelet vaj / 1 ek kókuszolaj

 Elkészítés:

  1. A tej és a víz keverékében puhára főzzük a kölest, majd a lángot elzárva fedő alatt hagyjuk, hogy a köles beszívja az összes nedvességet.
  2. A tojások sárgáját habosra keverjük a sóval, cukorral és a citromlével. Beledolgozzuk az áttört túrót.
  3. A langyosra hűlt kölesben elkeverjük a vajat / olajat, és a kettőt összekeverjük.
  4. Végül keményre verjük a tojások fehérjét, és óvatosan a köleses keverékbe forgatjuk.
  5. Kivajazott, lisztezett tepsibe vagy sütőtálba simítjuk a masszát, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt pirosra sütjük (végezzünk tűpróbát).

Cukormentes, csökkentett cukor tartalmú lekvárral, vagy friss gyümölccsel tálaljuk. Ha fagyasztott gyümi (eper, erdei gyümölcs) van esetleg otthon, abból készíthetünk gyorsan egy kis mártást rá.

Ha nem szereted a túrót, a nélkül is elkészíthető:

Ebben az esetben több kölest használjunk akkor és azzal arányosan több folyadékot is. Az elkészítés módja nem különbözik. Egy kis vaníliával még bolondítsuk meg.

Szerintem mindkettő verzió nagyon finom. Menet közben szoktam kóstolgatni, ha az édessége nem megfelelő, tegyél bele az ízlésednek megfelelően még édesítőt / cukrot.

 Megjegyzés: a cukor - és liszt mentes trükkök c. cikkembe leírt édesítők közül nekem a Dia-Wellness negyedannyi c korhelyettesítő 1:4 jön be a legjobban. Ezt is ezzel készítettem, nincs mellék íze. 

Szólj hozzá

receptek recept