2017. okt 12.

Rizs fajták, főzési tippek

írta: NaTi
Rizs fajták, főzési tippek

rizsfele2.jpg

Újabb, közkedvelt, alapanyagot vesézzünk ki kicsit jobban.
Bár a rizs a gabonák között a legtöbb szénhidrátot tartalmazza, közvélekedés szerint mégis diétásnak számít. Egészségesebb a tésztánál és a burgonyánál, de a helytelen elkészítés ezt megváltoztathatja. A "csirke-rizs-saláta szentháromság" ősidők óta a fitnesztáplálkozás fontos része, így megkérdőjelezhetetlen szerepe van a konyhánkban. Azonban a rizs több fajtája között nagy eltérések vannak.

Fehér rizs

A leghagyományosabb rizsfajta, ami lényegében barna rizsből hántolással és fényezéssel készül.
A fehér rizs gyorsabban fő, és sokak szerint finomabb, de mivel minden rostanyagtól megfosztották, a barna rizzsel ellentétben roppant magas a glikémiás indexe. A magas GI (87) miatt a túlzott rizsfogyasztás cukorbetegséghez is vezethet. Ha pedig hozzátesszük, hogy a legtöbb étteremben a rizst bő olajon pirítják és ízfokozós vegetával, valamint vajjal keverik el végeredményben az olajos sült krumplitól cseppet sem jobb köretet kapunk.

Barna rizs

A barna rizs attól barna, hogy a hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti ezüsthártyát, emiatt nagyobb a tápértéke A rostok a szénhidrát felszívódását is lassítják, ez ennek a fajtának a legnagyobb előnye. A külső hártya miatt jelentősen lassabban fő fehér társánál (kb. 45-50 perc alatt) és picit keményebb is. Bár egyes vélemények szerint a barna rizs károsabb a fehérnél a tények ezt nem támasztják alá. A lassabb felszívódás és a fehérnél jóval több ásványi anyagot, B és A-vitamint, fehérjét, cinket, folsavat, vasat és kalciumot tartalmaz. Viszont akiknek a gyomra érzékeny a rostokra, azok a barna rizst csak korlátozással, vagy fehérrel keverve fogyaszthatnak.

Basmati rizs

A rizsek között legalacsonyabb glikémiás index (58). Ez azt jelenti, hogy a szénhidráttartalma minden más rizsnél lassabban szívódik fel a véráramba, így értelmezve a legdiétásabbnak nevezhető. Tökéletes alternatíva azoknak akik a puha, pergős fehér rizst szeretik könnyebb változatban. Hozzáértők a rizsek királyának is nevezik, mert a remek hosszúkás szemek ragadás nélkül is teljesen puhára főnek. Minőségét ára is tükrözi: a fehér rizshez képest kb. háromszoros áron szerezhetjük be.

Jázmin rizs

Bár a jázmin rizs ízre és küllemre is hasonló a basmati rizshez belül mégsem ugyanaz. Ez a rizs rendelkezik a legmagasabb GI-vel. Konkrétan 109, ami a tiszta glükóznál is több. Bár ez a rizs szintén bővelkedik A és B vitaminban és antioxidánsokat is tartalmaz, komoly vércukor ingadoztató hatása miatt fogyasztását nem, vagy csak visszafogottan javasoljuk.

Vadrizs

A sötét színű vadrizs, valójában nem is rizs, hanem egy fűféle termése, de lényegében ugyanúgy használjuk, mint a pergősebb rizsféléket. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy főzési ideje hosszabb (kb. 60 perc), és íze igen intenzív, ezért a leggyakrabban valamilyen rizsfajtával elkeverve fogyasszák. B-vitamin, niacin és riboflavin tartalma magas, ráadásul teljes értékű fehérjeforrás, tartalmazza az összes aminosavat. Élelmi rost, fehérje és kalóriatartalma a barna rizshez hasonló.​ Összességében egy kiemelkedően egészséges alternatív rizshelyettesítő.

Vörös rizs

A vörös rizst nem koptatják, csak hántolják, ezért akárcsak a barna rizs, sokat megőriz eredeti tápértékéből. A rizsek között alacsonyabb glikémiás indexű (68). Két fő fajtája van, a hosszú szemű red cargo, amit Thaiföldön termesztenek, és a közepes szemű butáni vörös. A főzési ideje kevesebb, mint a barna rizsé. Ajánlott átmosni mielőtt nekikezdenénk a főzésnek. Ez a rizs enyhén rágós, ezért ha jobban szeretjük a puhább rizseket, célszerű félórára beáztatni mielőtt főzni kezdenénk. Íze a barna rizsére emlékeztet, de van egy jellegzetes, földes aromája.

 

Fekete rizs

Az állaga neki is picit rágósabb, mint az egyszerű rizsnek és az íze kifejezetten diós. Hántolatlan, nagyon magas aminosav, vas és vitamintartalommal. Létezik rövid szemű (kínai) és hosszú szemű (thaiföldi) változata is. Elsősorban édességeket készítenek belőle (például kókuszos rizspudingot).

Szóval a fehér és jázmin rizst helyett használjuk inkább egészségesebb társaikat.

Rizsfőzés tippek

Mosás

A rizst érdemes megmosni. A mosásra két módszer terjedt el.
Az egyik szerint a rizst edénybe tesszük, vizet adunk hozzá, majd a rizst kezeinkkel mozgatva mossuk, végül a mosóvizet leöntjük róla. Ezt mindaddig ismételjük, amíg a mosóvíz tiszta nem marad.
A másik módszer szerint a rizst szűrőbe tesszük és folyó víz alatt alaposan lemossuk. Ez a gyorsabb, a másik az alaposabb.

Áztatás

Vannak különböző nézetek kell e, nem kell. Így meg lehet állítólag szabadulni a benne rejlő káros anyagoktól... Nem tudom. Én nem szoktam áztatni, esetleg a barna rizst ami lassabban puhul meg. Minden esetre nem bűn beáztatni, ha eszünkbe jut még időben, akár egy éjszakára, vagy egy-két órára. Áztatás után még öblítsük át a rizst.

Főzés

Rengeteg rizsfőzési módszer van, nézzünk meg párat.

1. Bő vízben főzés (minden fehér rizshez)
A legegyszerűbb rizsfőzési módszer a bő vízben főzés.
4 liter víz, 0,5 liter fehér (pl. basmati) rizs, 1 ek. (15ml) só
A vizet megsózzuk és feltesszük forrni. Hozzáadjuk a rizst és 18-20 percig főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és tálaljuk.

2. Párolás (minden rizshez)
Itt meghatározott rizs:víz arányokat használunk.
Rizs:víz arány = 1:2
1 liter víz, 0,5 liter rizs, 1 tk. (5ml) só
(bögrével egyszerűbb mérni, 1 bögre rizs, 2 bögre víz)
A hideg vizet megsózzuk, hozzáadjuk a rizst, és lefedett edényben, kis lángon feltesszük forrni. 18-20 percig főzzük, amíg a rizs a vizet magába nem szívja. Ha megfőtt, a rizs tetejét egy villával felborzoljuk, hogy a rizsben rekedt gőz eltávozhasson.

3. Hagyományos
Itt meghatározott rizs:víz arányokat használunk annyi különbséggel, hogy először egy kevés kókuszolajon üvegesre pirítjuk a rizst és ezután öntjük fel a kellő mennyiségű vízzel, majd fűszerezzük. Rizs típusától függően fedő alatt puhára pároljuk.

1 csésze rizshez szükséges víz mennyisége:
Ragadós és sushi rizs => 1¼ csésze víz
Vörös rizs => 1¾ csésze víz
Hosszúszemű, jázmin és fekete rizs => 2 csésze víz
Barna rizs => 2½ csésze víz
Vadrizs => 4 csésze víz

Ha nem szívja fel a rizs a vizet, pedig még mindig kemény, akkor valószínűleg régi a rizs. Ne szenvedjünk vele, abból már nem lesz vacsora.

A karfiol az új rizs 

Bátrabbak és szigorúbb diétát követőknek az új diétás köret a karfiolrizs 3 verzióban.

Első verzió: ragacsos, rizottó szerű körethez

Hozzávalók:
  • (2-3 adag) 200 g mirelit karfiol
  • 100 g jázmin rizs
  • 1 ek kókuszzsír
  • só, bors
  • Opcionális: üvegesre pirított vöröshagyma, póréhagyma, petrezselyem

A rizst dupla mennyiségű enyhén sós vízben feltesszük főni. Közben egy másik lábosban a karfiolok rotyognak, szintén sós vízben. Ha mirelit, ha nem, addig főzd, még roppanósan puha nem lesz. Aprítóban kicsit aprítsuk, nem kell túl sokáig, csak pár fordulat. Ezután keverd össze a rizst és karfiolt, fűszerezzük még ízlés szerint zöldfűszerekkel, borssal bátran.

Második verzió: szárazabb rizs

Itt érdemes már nem mirelit, hanem nyers karfiollal dolgozni.
Tisztítsuk meg a karfiolt, szedjük szét, majd a kis darabkákat tegyük késes aprítóba (esetleg reszelővel) és vágjuk apróra. A rizsszem méretet célozd be, ennél kisebb már püré állagot fog ölteni… a nagyobb meg biztos nem fog a jó öreg rizsre emlékeztetni. Ha megvan a méretre szabás, akkor itasd le a felesleges folyadékot róluk, majd öntsd egy teflonserpenyőbe a karfiolszemeket, és pirítsd meg a kókuszzsíron – itt lehet fűszerezni, plusz a maradék nedvesség is elillan! Ezt keverd össze a hagyományos rizsedhez!

Harmadik verzió: hardcore

Természetesen nagyon hardcore diétázók teljesen el is hagyhatják a rizst ebben a darált karfiolos mizériában… de küllemre hasonló csak a rizshez, az íze elmarad attól, így csak nagyon elvetemültek ajánlom rizs helyett. Jól fűszerezzük be, hogy tompítsuk a karfiol markáns ízét. 
Szólj hozzá

leírások