Hamis ludaskása
Márton napján én ezt készítettem. Mivel egyrészt későn kapcsoltam és az összes libahúst elkapkodták a boltban és persze figyelve a zsírszegény étkezésre, úgy döntöttem csirkéből lesz a ludaskása. :)
Hozzávalók:
- 1 egész csirke (vagy lehet csirkeaprólék és mellé 2-3 db comb)
- 4-5 sárgarépa
- 3-4 fehérrépa
- 1 zeller
- 1-2 fej vöröshagyma
- 1 bögre borsó
- 3-4 csiperke gomba (elhagyható)
- friss petrezselyem zöld
- 1,5 bögre rizs (basmatit használtam)
- só, bors, szárított fűszerkeverék*
Elkészítés:
- Ha egész csirkénk van daraboljuk fel.
- Egy fazékba hideg vizet engedünk, és feltesszük a csirkét főni, mellé dobjuk be az egész hagymákat .
- Szedjük le a leves habját. Ha már félig megpuhult a husi, dobjuk bele a megpucolt egész zöldségeket. Fagyasztott zsenge zöldborsót használtam, gyorsan megpuhul, így azt kicsit később tegyük bele.
- Fűszerezzük sóval, borssal, szárított fűszerekkel
- Puhára főzzük a húst és zöldségeket. Ha kész leszűrjük, a húst és zöldségeket félretesszük
- A leves levével készítjük el a rizst a szokásos módon
- A husikat és zöldségeket ízlés szerint feldaraboljuk majd összeforgatjuk a kész rizzsel. (Kevésbé szeretem a fehérrépát és a zellert, főleg télen mikor már nagyon fás. Így én ezeket bele se tettem, elég volt az, hogy az íze belefőtt a levesbe.)
- Még egy kis levest adhatunk hozzá, hogy szaftosabb legyen. Keverjük jól el, majd szórjuk meg a friss petrezselyemmel és kész is.
*Én nem használok vegetát, leveskockát stb. Szárított natúr fűszerkeverékkel is ugyanolyan finom levest tudunk készíteni.