2018. jan 17.

Túrógombóc eperöntettel

írta: NaTi
Túrógombóc eperöntettel

img_20180114_141632.jpg

Hozzávalók

  • 50 dkg sovány túró
  • 7 dkg zabpehely (őrölve)
  • 7 dkg zabkorpa
  • 3 db nagyobb tojás
  • édesítő ízlés szerint, nálam DW 1:4 kb 1 tk
  • 1 citromból nyert citromhéj + egy fél citrom leve
  • 1 csipet só
  • teljeskiörlésű zsemlemorzsa 
  • 1 nagy doboz 10%-os tejföl 
  • mirelit eper (ha nincs friss persze)

 

Elkészítés

  • A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből a 1 csipet sóval kemény habot verünk.
  • A sárgájához hozzámorzsoljuk a túrót, hozzámérjük a zabkorpát és az előzőleg már aprítóban apróra őrölt zabpelyhet. 
  • Mehet hozzá a citromhéj, citromlé és cukor ízlés szerint. Én a Dia-wellness negyedannyit használom, ebből kb 1 teáskanál. Kézzel összedolgozzuk az egészet.
  • Ezután óvatosan hozzáforgatjuk a kemény fehérjehabot.
  • Hűtőszekrénybe tesszük legalább 1 órára.
  • Egy fazékba enyhén sós vizet forralunk. A túrós masszából kis gombócokat készítünk, és a lobogó vízben megfőzzük. Ha feljönnek a tetejére a víznek, akkor még kb. 1 percet főzzük, és leszűrjük.
  • Teljeskiörlésű zsemlemorzsát pici kókuszolajon megpirítjuk majd ebbe forgatjuk a kész gombócokat.
  • Az epret feltesszük egy lábasban melegedni, pici vizel és cukorhelyettesítővel. Ha kellően átmelegedett és levet engedett, botmixerrel pürésítsük. És kész is a mártás.
  • A tejfölt ízlés szerint elkeverjük cukorhelyettesítővel
  • Tányérra kiszedünk a gombócokból, a tejföllel és eperöntettel meglocsolva tálaljuk.

 

Szólj hozzá

receptek recept