Túrógombóc eperöntettel
Hozzávalók
- 50 dkg sovány túró
- 7 dkg zabpehely (őrölve)
- 7 dkg zabkorpa
- 3 db nagyobb tojás
- édesítő ízlés szerint, nálam DW 1:4 kb 1 tk
- 1 citromból nyert citromhéj + egy fél citrom leve
- 1 csipet só
- teljeskiörlésű zsemlemorzsa
- 1 nagy doboz 10%-os tejföl
- mirelit eper (ha nincs friss persze)
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből a 1 csipet sóval kemény habot verünk.
- A sárgájához hozzámorzsoljuk a túrót, hozzámérjük a zabkorpát és az előzőleg már aprítóban apróra őrölt zabpelyhet.
- Mehet hozzá a citromhéj, citromlé és cukor ízlés szerint. Én a Dia-wellness negyedannyit használom, ebből kb 1 teáskanál. Kézzel összedolgozzuk az egészet.
- Ezután óvatosan hozzáforgatjuk a kemény fehérjehabot.
- Hűtőszekrénybe tesszük legalább 1 órára.
- Egy fazékba enyhén sós vizet forralunk. A túrós masszából kis gombócokat készítünk, és a lobogó vízben megfőzzük. Ha feljönnek a tetejére a víznek, akkor még kb. 1 percet főzzük, és leszűrjük.
- Teljeskiörlésű zsemlemorzsát pici kókuszolajon megpirítjuk majd ebbe forgatjuk a kész gombócokat.
- Az epret feltesszük egy lábasban melegedni, pici vizel és cukorhelyettesítővel. Ha kellően átmelegedett és levet engedett, botmixerrel pürésítsük. És kész is a mártás.
- A tejfölt ízlés szerint elkeverjük cukorhelyettesítővel
- Tányérra kiszedünk a gombócokból, a tejföllel és eperöntettel meglocsolva tálaljuk.