2017. okt 12.

Hogyan dobjuk fel az uncsi salátánkat

írta: NaTi
Hogyan dobjuk fel az uncsi salátánkat

salatafej5.jpg

 

A hagyomásos, “uncsi” salit nem nagy kunszt összedobni, kezdő szakácsoknak sem okoz túl nagy fejtörést.
De most kicsit rugaszkodjunk el ezektől, és próbáljunk ki más alapanyagokat, bátran. Mindjárt nem lesz olyan unalmas köret a saláta.

Dobd fel tojással: egy szeletelt kemény tojás a hideg salátádra, vagy egy frissen készített lágy tojás bármilyen meleg salátába színt visz.

Adj hozzá egy kis egészséges zsírt: egy fél avokádó, egy kis kecskesajt, vagy akár egy pici bacon. Ezek a dolgok azon kívül, hogy finomak, a reggeli salátához adva még segítenek is felébreszteni az agyadat, valamint délig tartó teltségérzetet adnak.

Variáld a zöld dolgokat: nem csak a jégsaláta és az uborka adhatja a salátád zöld alapját. Próbálj ki új zöldségeket: spenót, madársaláta, káposzta, reszelt kelbimbó, brokkoli… Keverheted is ezeket, kísérletezhetsz különböző kombinációkkal, hogy még egészségesebb fogást kapj.

Ne feledkezz meg a maradékokról sem: Van-e még a hűtőben egy kis sült zöldség, vagy sült csirke, arra várva, hogy a salátád része legyen? Melegítsd meg, szeleteld fel, és dobd be a mixbe.

Ropogtass: adj egy kis tartást a salátádnak! Diófélékkel, magokkal remekül fel lehet turbózni a saláta-élményt. Egy kis reszelt sárgarépa vagy brokkoliszár is testesebbé varázsolhatja a salátádat.

Gyümölcsöt bele: egy pár szem eper, áfonya, vagy éppen málna; egy kis szeletelt ananász, zöld alma, grapefruit… ezek mind új ízvilágot vihetnek a salátádba, ami így még vitamindúsabb is lesz!

A lenti szuper ábrán harmonikus kombinációkat találtok: főalapanyag + kiegészítők + öntet!
Az öntetekkel azért persze óvatosan, majonéznek ilyenkor nincs helye a tányérban (maximum kis cukormentes, light majonéz), olajból pedig max. 1 ek/fő az adag.


Próbáljátok ki őket! Ízlés szerint még egészítsük ki különböző saláta levelekkel (jégsali, rukkola, madársali stb)

sali.jpg
Szólj hozzá

leírások