2017. okt 12.

Adj ízt a diétának! Fűszerezz bátran!

írta: NaTi
Adj ízt a diétának! Fűszerezz bátran!

122221_zoldfuszer03-201510171428.jpg

Ha a fűszeres szekrényed kong az ürességtől, akkor most fogj neki a feltöltésének. A különféle fűszernövények ugyanis nem csupán színt és díszítést adnak az ételnek, hanem segítenek intenzívebb ízt varázsolni egészséges fogásainknak. Minél frissebb egy fűszer, annál erősebb és intenzívebb az íze, konyhaablakunkat díszítsük cserepes fűszernövényekkel. Persze a szárított verzió is megteszi jobb híján, de hatásuk elmarad a friss társaikéhoz képest. Egy csipetnyi friss fűszernövény körülbelül 3-4 csipetnyi szárítottal ér fel!

Hanyagoljuk a bolti előre elkészített fűszer keverékeket mint például a sültcsirke fűszersó, vegeta, ételízesítő, leveskocka stb.
A fűszerek mellett tele nyomják cukorral és egyéb ismeretlen dologgal. Ugyanezek otthon is elkészíthetőek. Például házi sültcsirke fűszersó: pirospaprika, majoranna, kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem, fokhagyma, bors, só. Kókuszolajjal elkeverve pácként is használhatjuk.
De bioboltokban kapható szárított fűszerkeverék is, ezek is nagyon jók.

Először is nézzük a sót. Ugyan nem zöldfűszer, de a legfontosabb ételízesítőnk. Fontos, hogy megfelelőt használjunk.

Só félék

Hagyományos asztali só
Csak negatív hatása van a szervezetre. A finomított só, amit asztali sónak vagy étkezési sónak hívnak, egy kilúgozott, minden ásványi anyagától megfosztott “melléktermék”. A nátriumon és klorid ionon kívül semmilyen más ásványi anyagot nem tartalmaz.
Az emberi szervezetnek természetesen szüksége van jódra és flouridra is a megfelelő működéshez, ám nem mindegy, milyen formában jut a szervezetbe. A sóhoz hozzáadott vegyületek mindegyike mesterséges, ami sajnos ezáltal több kárt okoz, mint amennyit használ. Szervezetünk a mesterséges jódot és a fluorid vegyületeket nem képes lebontani és felhasználni, vagyis nem tudnak hasznosulni.
Ráadásul az asztali sók sok esetben még tartósítószereket is tartalmaznak.

Himalája só
A himalája só egyfajta feldolgozatlan só, ami rengeteg nyomelemet tartalmaz, melyekre a szervezetnek szüksége van a megfelelő biokémiai működéshez. A só gyakran pirosas vagy rózsaszínű, egyes kristályok pedig áttetszőek vagy fehérek. A himalája sót–az asztali sóhoz hasonlóan-gyakran használják főzéshez,  de különböző fürdőkbe is beleteszik, hogy abban feloldódva fejtse ki a gyógyhatását.
Használata nem különbözik a hagyományostól, annyi hogy szerintem kicsit több kell belőle az ételbe mint a hagyományosból. 

Tengeri só
A tengeri só tápanyagokban gazdag, viszont sajnos nagyon gyakran káros anyagokat tartalmaz. Különösképpen a nehézfémek (a tengerek szennyezésének következtében)

Parajdi só
A világ egyik legjobb minőségű sófajtájának tekinthető, amely 84 különféle értékes ásványi anyagot tartalmaz, ennek köszönhetően kiemelkedően hasznosnak tekinthető felhasználhatósága.

Az én választásom a himalája só, ezzel főzök mindent otthon. 

Zöldfűszerek

Oregánó: egy kiskanálnyi is valódi A,C,E,K és B6 vitamin bomba! Minden vitamin valamilyen hatással van az izmainkra is. Az A-Vitamin például segít az izomszövetek helyreállításában egy különösen kemény edzés után.

Cayenne bors: magas az A vitamin tartalma, étvágycsökkentő hatással bír, kapszaicin tartalmának köszönhetően képes magasabb sebességbe kapcsolni az anyagcserédet.

Gyömbér: egy rendkívül sokrétűen felhasználható fűszer- és gyógynövény. Számos formában találkozhatunk vele. Csípős ízű, és többnyire az emésztési nehézségek enyhítésére használják. Gyógyszerészeti szemmel nézve is egy igazi kincsesbánya a különösen magas antioxidáns tartalma miatt

Fahéj: a II-es típusú cukorbetegségnél csökkenti a vércukor, a trigliceridek, a „rossz” és a teljes koleszterin szintjét, illetve a vérnyomást. Izgalmassá teszi egy almaszelet, vagy egy csésze görögjoghurt ízét is. Ha némi cayenne borssal kevered el, akkor ezzel a bátrabb, pikánsabb keverékkel még tovább pörgetheted az anyagcserédet.

Nézzük mit mivel fűszerezzünk!

Gyümölcsök: fahéj, szegfűszeg, vanília, méz, citromlé, citromhéj, ánizs

Pulykahús, csirkehús: kakukkfű, bors, borsfű, bazsalikom, fokhagyma, majoranna, rozmaring, vöröshagyma, szezámmag, gesztenye, friss- és aszalt gyümölcsök, fahéj, citromfű, tárkony, curry, petrezselyem, kapor

Sertéshús, marhahús,birkahús, bárányhús: vöröshagyma, fokhagyma, bors, szerecsendió, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, zsálya, zeller, kömény, majoranna, borsos menta, babérlevél, vörösbor, fehérbor

Halak: zsálya, citrom, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, fokhagyma, curry, kapribogyó, babérlevél, tárkony, petrezselyem, kapor

Vadhúsok: vöröshagyma, fokhagyma, bors, szerecsendió, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, zeller, kömény, majoranna, borsos menta, babérlevél, vörösbor, fehérbor, ánizs

Túró: petrezselyem, kapor, vöröshagyma, fokhagyma, metélőhagyma, zeller, bors, bazsalikom Tojás: szerecsendió, bors, petrezselyem, fokhagyma, tárkony, metélőhagyma

Gomba: petrezselyem, kapor, fokhagyma, bors, curry, szerecsendió, kakukkfű, oregánó, citromfű

Tök, cukkini, patisszon: kapor, borsikafű, rozmaring, kakukkfű, vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem

Sárgarépa: petrezselyem, curry, borsikafű, rozmaring, fahéj, citromfű, metélőhagyma, zeller, ánizs, tárkony, borsos menta

Uborka: kapor, bors, borsikafű, rozmaring, kakukkfű, vöröshagyma, torma, fokhagyma, borsos menta, boróka, petrezselyem

Paradicsom: vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem, zeller, borsos menta, oregánó, bazsalikom, bors

Padlizsán: vöröshagyma, fokhagyma, metélőhagyma, bors, borsikafű, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, kömény

Karfiol: petrezselyem, szerecsendió, bors, vöröshagyma, fokhagyma, curry

Brokkoli: petrezselyem, fokhagyma, vöröshagyma, szerecsendió, kapor, bors, borsikafű

Burgonya: babérlevél, majoranna, vöröshagyma, petrezselyem, szerecsendió, kakukkfű, rozmaring, kömény, gyömbér, tárkony

Fejes saláta, kínai kel: vöröshagyma, fokhagyma, metélőhagyma, menta, bazsalikom, oregánó, petrezselyem, kapor, kakukkfű, kömény,

Tipp: Fűszer jégkocka
Jégkockát készíthetünk például petrezselyemből, snidlingből, bazsalikomból, oregánóból, zsályából, korianderből, tárkonyból vagy mentából.
A fűszernövényt ehhez először aprítsuk fel mixerrel vagy aprítóval, és adjunk hozzá egy kis vizet közben, hogy pürés állaga legyen. Ezt a masszát töltsük bele a jégkocka tartóba, majd pár órával később üssük ki belőle, és tegyük át egy műanyagzacskóba, amiből jól kinyomkodjuk a levegőt.
petrezselyem_1441789280.jpg
Szólj hozzá

fűszer leírások himalája só tengeri só