2017. okt 13.

Fekvőtámasz alapok (nem csak) csajoknak!

írta: NaTi
Fekvőtámasz alapok (nem csak) csajoknak!

 

Minden csaj kb utálja szerintem, köztük én is. De az egyik legjobb felsőtest gyakorlat, amit ha megtanulunk fokozatosan, helyesen elvégezni nagyon jó eredményeket tudunk vele elérni.

Miért is jó ez nekünk csajoknak is? Megdolgoztatja a mellizmokat is, ami nem azt jelenti, hogy kisebb lesz a mellem, hanem pont ellenkezőleg, feszesebbé teszi és némileg meg is emeli a kebleket. Ez azért már nem hangzik rosszul... Ezen kívül a hát, váll és kar izmait is igencsak formálja, attól függően a fekvőtámasz melyik változatát végezzük.
A széles kartartással jobbára a mellizom dolgozik, míg szűk kartartással inkább a tricepsz.
Fokozatos és helyes végrehajtás esetén a fekvőtámasz erősíti az ízületeket és az inakat, így hozzájárul az általános erejükhöz és egészségükhöz.

Mielőtt belekezdenénk egy gondolat.
Ahhoz, hogy fejlődést érhessünk el ki kell lépnünk a komfort zónánkból. Ott kezdődik az igazi munka amikor már érezzük a hatását, fájnak az izmok, csepeg a homlokunkról a verejték. É itt nem állunk meg, nyomjuk tovább!

Hogy fogjunk neki.

Felejtsük el a csajok által kedvelt térdeplős fekvőt, térdepeléstől szépen kivonjuk a stabilizáló törzsizmokat a játékból, így az eredeti mozgásminta sem fog soha jól működni. Nemcsak pudingok maradunk felül, de a törzs izmok (igen, a hasizom is ide tartozik) is selejtesek maradnak, hiszen a lábak letételével eszük ágába sem lesz oly aktívan beszállni a buliba.

Tehát először is így festene egy szabályos fekvőtámasz:

A kiinduló helyzet: egyenes végig a testünk, karunk nyújtva, vállszélességnél kissé szélesebb támasszal, ujjak előre nézve, tenyér a talajon. A lábak nyilvánvalóan a lábujjakon támaszkodnak.

A mozgás: engedjük le lassan testünket a talajig, közben szívjuk be a levegőt. Törzsünk maradjon egyenes egészen a lábunktól a fejünk búbjáig, mindvégig lefelé nézünk, hasunk, fenekünk, mindenünk feszes. A mozgás végpontja az lenne, amikor a mellkas a talajt érinti – vagyis legalább próbáljuk megközelíteni.
Egy pillanatra tartsuk meg ezt a pozíciót, majd nem fekszünk le, nem esünk össze, nem adjuk fel, hanem innen a levegő kifújásával, és izmaink erejével küzdjük vissza magunkat a kiinduló pontra.

Segítségnek itt egy videó is: https://www.youtube.com/watch?v=jOgoj0B4SAM

Bravó, ha sikerült, máris nem vagy egy átlagos csaj!
És ugye az lenne a lényeg, hogy nem csak pár darabot hozzunk ebből össze, hanem a fekvőtámasz rendes szériával az edzésterved fontos része legyen. ;)

Ezért íme három egyszerű lépés, melynek során ezt elérheted:

Első ’totál kezdő vagyok, de nem szégyen’ szint: Fekvőtámasz falnak támaszkodva.
Álljunk szembe a fallal, nyújtott kartávolságban a tenyereidet helyezd ugyanúgy rá, mint ahogy a talajra kellene. A technika és a szabályok itt is ugyan azok, mint a hagyományos fekvőtámasznál: feszes, egyenes testtartás, és persze teljes mozgástartomány. Minél távolabb állunk a lábfejeinkkel a faltól, annál nehezebb lesz a gyakorlat. Ezt MINDENKI meg tudja csinálni. Igen, Te is.

Második ’haladunk lefelé’ szint: Fekvőtámasz padon, asztalon.
Kapjatok elő egy padot (nagyon fontos hogy fixált pozícióba legyen!) Helyezzük rá a tenyerünket, és az előzőhöz hasonlóan próbáljuk itt is szabályos, teljes mozgástartományban végezni a fekvőtámaszokat. Győződj meg itt is arról, hogy egyenes a tartásod. Minél alacsonyabb fokon támaszkodunk, annál nehezebb lesz a gyakorlat.

Harmadik ’mindig van lejjebb’ szint: Fekvőtámasz még alacsonyabbra helyezve.
Igen, ha napokig tudnád csinálni a fenti pozícióba a fekvőt, ideje lejjebb lépni. Ne sajnáld, fájni fog, ettől fejlődsz. Ha még csak kettő megy szabályosan az is érték! Máskor lesz az három is!

Végső szint előtt...már a talajon, majdnem a célban.
Eljutottunk a talajig. Nem, most sem térdepelünk le, mivel az a tapasztalat, ha egy lány elkezdi a térdepelős fekvőtámaszokat, akkor nem igazán akar belőle tovább fejlődni.

Helyette két technikát mutatok!

Fekvőtámasz – Fekvőtámasz földön fekvő pozícióból
Szintén egy nagyon jó kis rávezető gyakorlat! Feküdj hasra, tedd a tenyereidet vállad vonalába a talajra, majd innen egy nagy levegő kifújással told fel magad a nyújtott karos fekvőtámasz pozícióig. Fontos, hogy a tested legyen végig feszes és egyszerre told fel magad a fenti pozícióig.

Fekvőtámasz – Fekvőtámasz földön széles terpesszel
Itt már kell némi kraft, de aki eljutott eddig, már nagyon közel van a célhoz! A teljes fekvőtámasz mozgássort alkalmazzuk, azonban könnyítésképp még széles terpeszben: azaz a lábfejeink legyenek egymástól csípőszélességnél nagyobb távolságban.

Ezek a variációk azért fontosak, mert tulajdonképpen helyesen megtanulhatjuk kivitelezni a gyakorlatot, mialatt fokozatosan szoktatjuk az izomzatunkat a terheléshez.

Ha már nagyon pro vagy, variálhatod a kéztartásokat, ugyanis ettől függően más és más izomcsoportokat kapcsolhatsz be a gyakorlatba. Lásd a fotón:

fekvok.jpg

Szólj hozzá

sport mozgás