Fasírt variációk tojássalátával
Pulykafasírt
- Kb 60 dkg darált pulykahús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db tojás
- 4-5 ek apró szemű zabpehely
- 2-3 ek zabkorpa
- Só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld (ízlés szerint)
Hagymákat felaprítjuk, majd az alapanyagokat kézzel összegyúrjuk . A zabpehelyből és zabkorpából annyit tegyünk bele, hogy formázható állaga legyen (nem mértem le csak borítottam). Golyókat formázunk, kókuszolajjal megkenjünk a sütőpapírral bélelt tepsinket, szépen rápakoljuk. Előmelegített sütőben kb 40-45 perc alatt megsül. Amikor szépen pirosodik megforgatjuk.
Süthetjük serpenyőben olajban de szerintem így sokkal egyszerűbb, nem kell mellette állni, és persze egészségesebb.
Süthetjük serpenyőben olajban de szerintem így sokkal egyszerűbb, nem kell mellette állni, és persze egészségesebb.
Tippek:
1. Feldobhatjuk a fasírtunkat egy kis mozzarella sajttal.
A tenyerünkbe veszünk egy adag fasírtmasszát, ellapogatjuk, majd a közepébe helyezünk egy kicsi mozzarella golyót, és teljesen becsomagoljuk a húsos masszába.
A tenyerünkbe veszünk egy adag fasírtmasszát, ellapogatjuk, majd a közepébe helyezünk egy kicsi mozzarella golyót, és teljesen becsomagoljuk a húsos masszába.
2. Gombát is tehetünk a masszánkba, 60 dkg húshoz kb 20 dkg gombát. Dinszteljük meg az apróra feldarabolt gombát pici kókuszolajon, picit sózzuk, borsozzuk. Ha kihűlt forgassuk a masszába.
3. Mielőtt golyókat formázok a masszából, egy kis darabot serpenyőben kókuszolajon kisütök, megkóstolom. Így ha kell még tudok rajta fűszerezni
Fetás cukkinifasírt
- 2 nagyobb cukkini
- 1 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- Krémfehér (Lidlben kapható) vagy feta sajt fele kb
- 2-3 ek aprószemű zabpehely
- 2-3 ek zabkorpa
- Csipet só! (a feta sós)
- Bors, kapor, petrezselyem
A cukkinit hámozzuk meg, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Picit sózzuk, és állni hagyjuk 20-30 percet, amíg levet enged. Ha ez megtörtént jól kinyomkodjuk, és jöhet a többi hozzávaló, kézzel összegyúrjuk. A fetát apró kockákra vágva adjuk hozzá. A zabpehely, zabkorpa itt is ugyanúgy, annyi kell hogy formázható legyen, ez kicsit szétesősebb állagú. Sütés ugyanúgy, sütőben, amíg szép színe lesz, kb 30-40 perc. Ezt azért is jobb sütőben sütni mert a cukkini nagyon sok olajat szív magában ha olajban sütjük ki.
Megcsinálhatjuk más sajttal, de sajt nélkül is, kísérletezgessetek!
Tojássaláta virslivel
- 10 db tojás
- 3-4 virsli vagy helyette 10-15 dkg sonka
- 1 fej vöröshagyma
- 1 nagy doboz 12 %-os tejföl
- 3 ek cukormentes majonéz
- 1 ek cukormentes mustár
- Só, bors, petrezselyem ízlés szerint
A tojásokat keményre főzzük. Ha kihültek kockákra vágjuk. Felkarikázzuk a virslit (nem túl healthy de néha azért belefér egy jobb minőségű) vagy sonkát is amit szeretnénk. Külön tálban kikeverjük a tejfölt, majonézt, mustárt, fűszereket, majd az összes hozzávalót alaposan összeforgatjuk. Hűtőbe tesszük pár órára, hogy összeérjenek az ízek.
A fasírtok és saláta mellé én meg egy kis bulgurt főztem ki. A bulgur főzése nagyon egyszerű, ugyanúgy csináljuk, mint a rizst.