2017. okt 04.

Életmódváltás első lépések

írta: NaTi
Életmódváltás első lépések

Életmódváltás, clean eating hogyan

 

Mindenek előtt a legfontosabb, hogy fejben kell egy határozott döntést hoznunk. Ha ez sikerül minden sokkal könnyebb. Ez életmódváltás, nem egy 1-2 hétig tartó koplalós diéta. Nem kell éhezni.
Szinte mindent el lehet készíteni egészségesebb verzióban, és igenis ugyanolyan, sőt még finomabb. Idővel sokkal jobban fogod magad érezni a bőrödben és nem fogod már kívánni a bűnös ételeket.

Jönnek a kifogások... De nekem nincs időm erre...NA NE!!!
no-excuses.jpg

Valóban ez a fajta étkezés kicsit több időt vesz igénybe, hiszen magadnak kell elkészíteni az ételeket, beszerezni a megfelelő alapanyagokat, de bárki meg tudja valósítani. Gondold át a napi rutinod. Ha kevés a szabadidőd gondolkodj előre, vásárolj nagyobb mennyiséget. Nyugodtan vásárolj gyorsfagyasztott zöldségeket, vagy halakat, mert semmivel sem tartalmaznak kevesebb tápanyagot, így nem kell naponta leugranod ezekért. Ha van időd hétvégén készíts el nagyobb mennyiséget a kevésbé romlékony, vagy a fagyasztható ételekből.
Ez az életmód valamilyen szintű tervezést igényel. Általában előre tudjuk, hogy mi lesz a következő étkezésünk. Ez gyakorlottként nem okoz fejtörést, de kezdőknek kicsit nehezebb lehet.

Étkezz az ízlésednek megfelelően!

Keresgélj az ízlésednek megfelelő recepteket, alapanyagokat és akkor öröm lesz így élni. Ha te nem szereted pl az édesburgonyát akkor azt ne erőltesd. Én rendszeresen alakítok át kedvelt hagyományos ételeket clean változatra, lásd az előző részben bemutatott rántott csirke.
Tudom tudom, hogy ez akkor főleg nem könnyű dolog, ha nem egyedül lakik az ember, és a szülő, anyós, lakótárs, férj, feleség stb a hagyományos, bűnös ételekre esküszik. Próbáld meg fokozatosan áttéríteni, megmutatni, hogy ugyanolyan jó tud lenni egy ilyen étel is. Viszont ha ez nem jön be, akkor sok akarat erővel megállod, hogy nem zabálsz be azokból amit ők esznek.  Ez utóbbit én is csináltam, majdnem 1 évig, amíg anyósommal voltam kénytelen lakni. Ők nem voltak nyitottak az újításokra, csak a tocsogó rántott hús és zsíros sertéspöri nokedlivel játszott. Így kiválasztottam 2-3 napot a héten amikor főztem magamnak.

Ha nem veszel otthonra rossz ételeket, akkor nem eshetsz kísértésbe.

1. lépés
I
ktassuk otthonról a fehér kenyeret, tésztákat, cukrot.
Először kínszenvedés lesz, a magas cukor tartalmú ételek függőséget okoznak, időbe telik míg le tud róla jönni az ember. Persze nem kell mindent totál megvonni. Én is van, hogy bűnbe esek (főleg alkalmakkor, szülinapok, karácsony), de próbáljuk ezt fokozatosan minimálisra csökkenteni.
Fehér kenyér helyet vegyünk teljeskiörlésű, rozs vagy tönköly kenyeret.
Ha mindenképp tésztás ételt ennénk válaszunk teljeskiörlésű vagy zabpehelyliszttel készültet.
A péksütiket pedig jobb ha kerüljük.
Cukor helyett használjunk alternatív édesítőt: eritrit, xilit, stevia.Későbbiekben részletesen kitérek majd a cukor és liszt helyettesítőkre is.

2. lépés
Napraforgó olaj helyett használjunk kókuszolajat és szerezzünk be jó minőségű teflon vagy kerámia bevonatú serpenyőt, ebben kevés zsiradékkal is jól tudunk főzni.

3. lépés Zöldségek
Próbáljunk minél többet és változatosabbakat beiktatni, nyers formában a reggelibe, uzsonnába

4. lépés Köretek
A hagyományos köreteket (sültkrumpli, krumplipüré) lecseréljük, és az adag méretét is csökkentjük, kombináljuk salátával. Pl.: hús kicsi rizs és saláta.
Próbáljunk ki új köreteket:

  • Bulgur
  • Ha rizs akkor legyen basmati vagy barna rizs
  • Köles
  • Karalábé, pasztinák, karfiol püré. Ezek jó alternatívái a krumplipürének
  • Édesburgonya vagy zeller sütve - hagyományos sült krumpli helyett

5. lépés Kész termékek
Az egyik legnehezebb rész. Számos kész, előre csomagolt termék, egészségesnek vélt étel, amiről nem is gondolnánk tartalmaz cukrot. Rengeteget!!! Ezeket próbáljuk kerülni.
Vásárláskor nézzük meg a termék összetevőit, ez eleinte sok időt vehet igénybe, de gyorsan bele lehet jönni. Ám legyünk résen, sokszor a cukrot valamilyen adalékanyaggal helyettesítik, pl: glükóz-fruktóz szirup, maltodextrin stb.Már sok mindent be tudunk szerezni cukormentes verzióban. DE a light nem (mindig) egyenlő ezzel. A light csökkentett zsírtartalmú étel általában!

De inkább nézzétek… a kép magáért beszél..


20130521-cukor-bonduelle-collage.jpg
A későbbiekben részletesen kitérek majd arra, hogy mit mivel helyettesítsünk.

Még néhány fontos dolog:

  • 3-4 óránként étkezzünk, ne éheztessük ki magunkat, mert akkor nagyobb eséllyel zabáljuk fel a hűtő teljes tartalmát.
  • Ne a kalóriákat számold, az összetevőket figyeld
  • Fontos a rendszeres testmozgás, csináljuk azt amit szeretünk, futás, bicikli, úszás, edzőtermi edzés stb
  • Ha ez is megvan, felejtsük el az este 6 után már nem ehetünk dolgot. Persze figyeljünk arra, hogy este az étkezés már minimális szénhidrátot és zsírt tartalmazzon.
Szólj hozzá

leírások életmódváltás cukor helyettesítő clean eating