2017. okt 04.

Ez ZSíííR

írta: NaTi
Ez ZSíííR

Alapanyagok

Kezdeném a számomra az egyik legfontosabbal: 

Zsííír


A betegségemből adódóan az én szervezetem csak egyféle zsiradékot tud elfogadni nagyobb mennyiségben, és az a KÓKUSZZSÍR avagy kókuszolaj.

barco-kokuszolaj-vodros-950g-400x400.jpg

Hogy miért is?

A kókuszzsírt teljesen máshogy kezeli a szervezet, mint a többi zsiradékot: lebontásához nem szükségesek a szokásos zsírbontó folyamatok és enzimek. Ezért egyrészt nagyon kímélő a használata, másrészt anyagcsere-zavarral küzdő, vagy gyomorproblémákban szenvedő emberek is fogyaszthatják.

Hogyan használjuk?

Ugyanúgy mint a  többi olajat, sütéshez, főzéshez bármihez. 

Használható vaj vagy margarin helyett szendvicsek készítésénél. Stabil szerkezete miatt jól használható sütéshez. Nem kell hűtőszekrényben tartani. 
Nincs káros mellékhatása nagyobb mennyiségben sem!
Felhasználásánál egy dologra érdemes figyelni, olyan ételekbe mint pl. a kókusztekercs, amit nem sütünk, hanem hűtés után fogyasztunk, nem igazán jó, mivel a kókuszzsír 20 C fok alatt zsír állagot ölt és így ki fog csapódni az ételünkben.

1. Szűrt kókuszzsír: szagtalan íztelen magas laurinsav tartalmú termék(43,2%), íze semleges. Főzéshez, sütéshez használható.
2. Szűz kókuszzsír ( virgin. extra virgin) : Kellemes kókusz illata és aromája van. Kiváló főzéshez (amihez illik a kókusz íz),  és külsőleg, bőr, haj kezeléshez is. 
(Én a sminket is minden este ezzel mosom le, jobb bármilyen drága lemosónál, és a zsíros bőr sem lesz pattanásosabb tőle, sőt… Bőrradírt is gyorsan készíthetünk vele, kevés kókuszolaj + szódabikarbóna és kész is.)

De sajnos ebből is megjelentek kevésbé jó változatok is. Figyeljünk arra, hogy NE legyen hidrogénezett, ilyet a Lidlben sikerült egyszer vennem.

lidl-kokuszzsir-1.png

A kókuszolaj/zsír olvadás pontja 24.5 C fok. Tehát az állaga a hőmérséklettől függ. 24 fok felett olaj, míg ez alatt zsír állagú lesz.

A kókuszzsír használata gazdaságos, mert kevesebb zsiradék kel a sütéshez, főzéshez. Nekem az 1L kiszerelés kb 2 hónapig elég szokott lenni.
 
Ha kókuszzsírral főzünk sokat teszünk egészségünkért.
A jól emészthetősége számos előnye van még: 

  • immunerősítő
  • gomba, baktérium és vírusölő de a bélflóra baktériumait nem bántja. Segíti a Candida gomba elpusztítását
  • segíti a tápanyagok felszívódását
  • javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiás indexet
  • nem emeli a rossz kolesztein szintet
  • máj epe gyomor és bélbetegségeknél csak ez a zsírt ajánlott
  • ízletesebbé teszi az ételt, mert zsír ezért a fűszerek íze jobban érvényesül az ételekben,
  • kiváló haj és bőrszépítő anyag
  • szív és érrendszeri betegségek megelőzése
  • segíti a fogyást és javítja a pajzsmirigy működést

 

Szólj hozzá

zsír kókusz leírások kókuszzsír kókuszolaj