2017. okt 06.

Legjobb fehérje források

írta: NaTi
Legjobb fehérje források

Tippeket hoztam nektek, hogyan, milyen ételekkel tehetjük hatékonyabbá az edzésünket. Szóval ha már aktívan edzel mindenképp tarts velem, de persze akkor is ha még nem de szeretnél a jövőben, vagy érdekel a téma.

Tudjuk, hogy ha szép formás, izmos alakot szeretnénk az egyik legfontosabb tápanyag a fehérje.
De a fehérjék nem csak a sport miatt szükségesek, hanem számos más nagyon fontos funkciót is betöltenek a szervezetben! Ezeket most nem is részletezném, de higgyük el, hogy sokat (pl: segítenek az enzimek, hormonok, immunsejtjeink előállításában, és a mozgáshoz szilárd vázat biztosítanak.)

A fehérje turmix és csirkemell mellett ne feledkezzünk meg számos ízletes rokonukról sem.

Jó azért kicsit maradjunk még a HÚSOKnál.

Szóval én személy szerint unom a natúr meg grillezett csirkét. Ezért is próbálom meg mindig valahogy feldobni, változatosan elkészíteni. Csak a fantáziánk szabhat határt. Süthetjük csőben, zöldségekkel rakottan, sajttal, sonkával, paradicsommal a tetején, csinálhatunk belőle hamis csirke/pulyka gyros és még sorolhatnám. De hozok is majd még nektek sok sok receptet.
Persze a csirkén kívül is számos húsit tudunk még használni. De fontos, hogy sovány húst válasszunk.
Pulyka, vadhúsok, marha, halak. A felvágottak közül a sovány (csirke, pulyka, gép-) sonkafelvágottak jobbak, és lehetőleg felejtsük el a parizert, disznósajtot és egyéb bizonytalan eredetű „vegyes felvágottakat” csakúgy, mint a virsliket, kolbászokat, hús- és májkrémeket.

Tojás

Bármilyen formában. Én imádom. Szinte mindennap szerepel nálam a menüben. A reggelire fogyasztott tojás nagyon laktató, és sokáig nem leszel tőle éhes. De akiknek szintén bajuk van a zsír emésztésével, reggel maximum főtt formában ajánlom, mivel a sárgája eleve sok zsírt tartalmaz, egy olajban kisütés még nehezít az emésztésén.

Tejtermékek

Itt a sovány túrót és sajtokat emelném ki leginkább. A túrót elkészíthetjük szendvicskrémnek, körözöttnek, csinálhatunk belőle zabkorpás túrógombócot, köles felfújtat stb.A tej nálam kérdőjeles kategória. Sok cikket olvastam az elmúlt időben róla, hogy közel sem olyan jó, mit hisszük. Ebbe nem mélyülnék bele, akit érdekel olvashat róla itt is. http://medicalonline.hu/tudomany/cikk/barat_vagy_ellenseg_a_tej

A húsokon túl

Most kedvezzünk kicsit a húsféléket nem fogyasztóknak. Számos zöldséggel is be tudjuk vinni a napi fehérje adagunkat.
feherje-01.jpg

Csicseriborsó

Fehérjében igen gazdag étel, és változatosan elkészíthető. Lehet belőle, humusz, falafel, ragu, pörkölt, leves, rakhatjuk salátába.

Hüvelyesek

A lencse, bab, sárgaborsó és hasonló száraz hüvelyesek a húsokhoz hasonló nagyság rendben (20-25 százalék) tartalmaznak fehérjét. DE figyelembe kell venni magas szénhidrát tartalmukat (50 százalék!) is. És emellett sokaknak puffadást okoznak.

Tofu

Kiváló alternatíva a hús helyett, felhasználása sokoldalú, édes és sós ételekhez egyaránt alkalmas. Bevallom őszintén, én egyszer csináltam tofu pörköltet, nekem nem jött át. De lehet vele kísérletezgetni.

Mandula

A mandula nem tartalmaz sikért (glutént), jó alternatívát jelentve a liszt-érzékenyek számára. Fontos energia- és tápanyag forrás, kiváló ásványi anyag forrás.

Quinoa

Hazánkban még kevéssé ismert ez a Dél-Amerikából származó növény. Főzve fogyasztjuk akár köretként, vagy önállóan salátának, íze és illata enyhén dióra emlékeztet.

Avokádó

Talán meglepő, de egy gyümölcs is lehet fehérjében gazdag. Egy adag ebből 5g fehérjét tartalmaz, nagy arányban egészséges zsírokat is. Ízletes kenyérkrém és leves készíthető belőle, de salátákba keverve is felhasználható.
Aszalt sárgabarack Az avokádóhoz hasonló a fehérje tartalma. Vásárláskor azért figyeljünk, hogy ne agyon cukrozottat vegyünk belőle.

Izombarát gyümölcsök

Sok gyümölcs magas fruktóz tartalommal bír, de ha jó gyümölcsöket, jókor fogyasztunk, azok igen is hasznosak lesznek a szervezetünk számára.

REGGEL
A gyümölcs evésre a reggel a legalkalmasabb, ilyenkor hasznosul a legjobban a fruktóz. Persze ne essünk túlzásokba, az alábbiak közül válasszunk egyet vagy kettőt.
1 ananász kb fele ananász felkockázva (NEM konzerv!!!) 1 szelet sárgadinnye 1 narancs 1 banán

EDZÉS ELŐTT
Egy másik alkalmas időszak a gyümölcs evésre 30-60 perccel edzés előtt, különösen ha előtte órákig nem fogyasztottál magas kalória tartalmú ételt.
1 közepes körte 1 szelet görögdinnye 1 közepes alma 1 fél grapefruit 40 dkg eper 40 dkg málna

EDZÉS UTÁN
Edzés után is nyugodtan fogyaszthatsz gyümölcsöt, hogy felhozd az izmok.
20 dkg cseresznye 1 közepes őszibarack 1 közepes alma 20 dkg szőlő 40 dkg eper 40 dkg málna
Szólj hozzá

leírások